Levering på 1-3 dage 14 dages returret

Rengøring og vedligeholdelse af bambus skærebræt

Hurtige punkter til rengøring af bambus skærebræt

Det er ikke fordi det er en raketvidenskab at rengøre dit bambus skærebræt, men det kan være svært at huske lige at oliere, rense korrekt, og alle de andre ting der skal til. Så længe dit spækbræt bliver rengjort og olieret regelmæssigt, vil det bevare sin funktionalitet og æstetik i mange år fremover.

Bare følg disse få punkter:

o … vask med et mildt rengøringsmiddel

o … hold skærebrættet fra opvaskemaskiner – vask det kun op i hånden

o … en periodisk oliering vil bevare dit bræt – anvend eksempelvis koldpresset linolie eller fødevaregodkendt mineralolie

o … olier dit skærebræt inden du anvender det første gang – 3 dage er nok

Rengøring og vedligeholdelse af bambus skærebræt

Et bambus skærebræt optager slet ikke samme mængde lugt og væske som f.eks. et plastic-skærebræt, hvilket resulterer i en langt mere steril og bakteriefri overflade. Men selvom du opnår meget bedre forhold end ved andre træskærebræt, så kan du ikke undgå at skulle rengøre dit bambus skærebræt.

Bambus – og andre træsorter – kan blive misformede og splintre, hvis de bliver gennemblødte.

Det anbefales derfor, at du undgår at dække dit skærebræt helt med vand, altså lægger det ned i en vaskebalje. Istedet skal du rengøre det med varmt vand og sæbe, med en ren køkkensvamp eller blød opvaskebørste.
Brug eventuelt en svamp som du kun anvender til dit skærebræt, og ikke den som har ligget ved siden af håndvasken i flere uger.

Tør vandet af brættet så snart du har rengjort det, som normalt er OK men du plejer det bedre ved at ”duppe” det med et tørt viskestykke eller med papir.

Bambus skærebræt er ikke opvaskemaskine-venlige, da vandpåvirkningen i maskinen er for konstant til at det er godt (for enhver træsort). Vask derfor altid dit bambus skærebræt op i hånden!

Klargøring af et nyt bambus skærebræt

Den bedste metode til klargøring og pleje af sit nye træskærebræt, er ved at anvende en olie til behandling af træet – hver dag i en uge. Det kan virke som lang tid, og hvis du ikke har mulighed for at gøre det i en hel uge, forsøg bare at give den mindst 3 dage. Derefter er det en god idé igen at påføre olie på dit skærebræt af træ hver 1 – 2 måneder. Igen, jo bedre du plejer det, desto bedre holder det. Dit bambus skærebræt kan ved korrekt pleje potentielt følge dig resten af livet.

Denne behandling vil ikke kun sørge for, at skærebrættet ikke tørrer ud og har chance for at flække, men det vil også danne en ekstra hinde som gør at træet ikke absorberer unødvendige væsker, og gør det sværere for brættet at få misfarvninger.

Det anbefales flere steder at anvende enten koldpresset linolie (som stammer fra hørfrø) – eller almindeligt madvenlig olie, og hvad man vælger, er op til en selv og er mest af alt et temperamentspørgsmål. Jeg har selv anvendt Bamboo Goo, som er udviklet af amerikanske Bambu som laver de økologiske bambus skærebræt der er til salg her på siden.

BEMÆRK!
Klude, som har været brugt til koldpresset linolie, kan selvantænde!

Det anbefales derfor at kludene enten brændes straks efter brug, eller kommes i en plasticpose som omgående fyldes med vand, og smides i en udendørs skraldespand.

Det anbefales ikke at anvende olivenolie eller andre vegetabilske olier, da disse kan blive harske (sure) over tid, og give en harsk og skarp smag, når deres fedtstoffer ikke længere er friske.

Hvis du oplever at dit skærebræt har fået pletter og andre misfarvninger (som dog ikke er sundhedsskadelige, men ikke er specielt kønne!), kan du få disse væk på en let måde:
Skrub noget groft salt ud over overfladen på skærebrættet med en ren svamp, hvorefter du skyller og tørrer skærebrættet som ved en almindelig rengøring.

Hvis du skulle komme ud for, at der er grimme lugte som har trængt ind i træet, kan du modvirke dette ved at skrubbe en blanding af bagepulver og vand ud over skærebrættet, og rengøre og tørre som normalt.

6 Replies to “Rengøring og vedligeholdelse af bambus skærebræt”

 1. Allan Legarth Nielsen siger:

  Hej

  Jeg har et tyndere bambus skærebræt, som er er bøjet. Det fungere som låg til en brødkasse.
  Nu ligger det og vipper ovenpå brødkassen.

  Kan man rette sådan noget op?

  1. Torben Kammersgaard siger:

   Hej Allan
   Umiddelbart ikke.
   skal man forme træ, skal det varmes op med varm damp, hvorefter det kræver et fast pres mens det køler ned
   Risikoen er, at det flækker, idet det ikke er et helt stykke træ, men en flade, der er limet sammen.
   Hvis det er det tynde spækbræt med hul i det ene hjørne, kommer det på hjemmesiden igen snart, og til en billig pris

   Med venlig hilsen
   Torben
   Bambusbiksen

 2. mimi Huang siger:

  Hej Torben

  Hvad skal jeggøre, når jeg allerede har brugt mad rapsolie til at smøre mine nye bambus skærbrætter? 🙁 Skal jeg skynde mig vasker det af, den har stået i olie i 12 timer nu.
  Hvor kan jeg købe Bamboo Goo olie? 🙂

  På forhånd tak?
  Mvh
  Mimi

  1. Torben Kammersgaard siger:

   Hej Mimi
   Jeg bruger selv, at smøre mine spækbrædder ind i madolie.
   Jeg tørrer det dog af bagefter, og når brættet er tørt, er det klar til brug. Så tag du bare brædderne op igen, tør dem af, og lad dem tørre.
   Goo kan vi ikke få i Europa, desværre

 3. Hej Torben.

  Jeg skal montere en bambus bordplade på et badeværelse.
  Hvordan behandler jeg bedst den inden montering ?
  Og skal jeg behandle den inden jeg laver hul til håndvask, eller skal jeg vente ?
  Hvordan binder silicone fuge på en behandlet bambus plade ?

  Mvh

  Carsten

  1. Torben Kammersgaard siger:

   Hej Carsten

   Det kan jeg ikke svare dig på, jeg er ikke håndværker, ej heller sælger vi bordplader
   Du må henvende dig til det sted, hvor du har købt bordpladen

   Held og lykke med projektet
   Med venlig hilsen
   Torben
   Bambusbiksen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *